CHRAŇTE SVÉHO NEOBŘEZANÉHO SYNA - LÉKAŘSKÁ PŘÍRUČKA PRO RODIČE

Pediatr Paul M. Fleiss vydal brožurku pro rodiče s názvem

CHRAŇTE SVÉHO NEOBŘEZANÉHO SYNA

Dr. Fleiss je profesorem na University of Southern California Medical Center v Los Angeles. Má i soukromou pediatrickou praxi. Je autorem mnoha vědeckých článků publikovaných v předních národních a mezinárodních časopisech.

      Situace v USA

Stále více a více amerických rodičů chrání své syny od běžné novorozenecké obřízky. Ale v průběhu jejich růstu padají do rukou lékařů, trvajících na zastaralých názorech. ( U nás jsou doktoři, kteří vidí tyto americké pseudovědecké nesmysly jako něco moderního. Redakce PNVT)

Často dostávám zoufalé volání rodičů, kteří tvrdí, že jejich chlapec musí být nutně obřezán, poněvadž vidí, že je u něho něco v nepořádku. Když však tito vystrašení rodiče se svým synem přišli se svým chlapcem, tak jsem zjistil, že jeho penis je v naprostém pořádku. Občas jsem našel lehkou infekci, na kterou pomohla antibiotická mast. Během mé letité praxe jsem ještě neměl pacienta, který by musel být obřezán ze zdravotních důvodů.

 

Když lékař doporučí obřezat vašeho syna, je to často proto, že nemá ponětí o intaktním penisu. Neví o skutečné funkci předkožky. Neví o skutečných důvodech, proč byla v roce 1895 její amputace v USA zavedena, totiž jako prevence masturbace. (což je samozřejmě mýtus)

Někteří lékaři, když vidí intaktní penis, tak se cítí divně poněvadž nemají ponětí o funkci této důležité části mužských pohlavních orgánů. Proto vidí problém, kde je vše v naprostém pořádku. Možná že se vás snaží přesvědčit, protože věří, že o přírodní penis je obtížné pečovat. Může citovat špatné studie a statistiky, které odůvodňují obřízku zdravého syna. (Těmi nesmysly jsou napadeni i někteří doktoři u nás).

Pravděpodobně jediný problém je v tom, že špatně poučený lékař se domnívá, že objevil problém. Ale předkožka je a zůstane zcela přirozenou a důležitou částí lidského těla, má své biologické funkce jako i ostatní části lidského těla, i když to někteří lékaři netuší.

      Předkožku vašeho syna je nutno odřezat, aby se usnadnila hygiena. Situace v USA.

Má zkušenost pediatra mě přesvědčila, že obřízka je velmi špinavá záležitost, což bylo nedávno též popsáno v British Journal of Urology. První týden po obřízce má dítě velkou otevřenou ránu, která neustále přichází do kontaktu s močí a výkaly! Toto může být sotva hygienickou výhodou. Mimoto obřezaný penis je po celý život nechráněný a přichází do styku se znečišťujícími látkami všeho druhu. V záhybech a vráskách, které se často tvoří v oblasti občízkové jizvy se zůstávají všelijaké nečistoty a bakterie.

Díky své předkožce je intaktní penis velmi dobře chráněn před všelijakými nečistotami a bakteriemi. To je důležité obvzvláště ve věku, kdy dítě nosí pleny. Předkožka chrání po celý život citlivý žalud a citlivé ústí močové trubice. V každém věku udržuje žalud jemný, citlivý a čistý.

Po celé dětství neexistuje žádný důvod provádět pod předkožkou hygienu. Matky byly kdysi nabádány, aby dítěti každý den přetahovali předkožku a umývaly pod ní. To byla velmi špatná rada. Pouze tehdy, když je předkožka plně přetahovací a to mnohdy bývá až na konci puberty, může váš syn denně stáhnout svou předkožku a umýt ji ve sprše teplou vodou.

      Předkožka vašeho syna je velmi těsná. Nemůže být přetažena. Musí být obřezán!

Zúžení předkožky je ochranný mechanismus, který chrání žalud i ústí močové trubice před znečišťutijícími látkami a choroboplodnými zárodky. Těsná předkožka udržuje žalud chlapců teplý, vlhký a čistý a až vyroste, bude mu přinášet radost. Pokud váš syn může dobře močit je naprosto zdravý a normálně vyvinut. Neexistuje věk, ve kterém musí být předkožka dítěte přetahovací!
Nikdy nedovolte, aby lékař nebo někdo jiný stáhl předkožku vašeho dítěte. Optimální hygiena vyžaduje spíše to, aby byla předkožka dětí a kojenců ponechána v klidu. Předčasné přetahování poškozuje penis a působí dítěti extrémní bolest. Není žádný lékařský důvod pro přetahování; bolest dítěte to působivě dokazuje.

      Předkožka vašeho syna je stále užší. Nemůže už být přetažena. Musí být obřezán!

Někdy se může stát, že dříve volně přetahující předkožka už nemůže být přetažena bez odporu, z důvodů, které nemají nic společného s přicházející pubertou. V těchto případech otvor předkožky vypadá suše a pálí to při močení. Toto zjištění však již dnes není indikací k operaci, je to něco jako rozpraskané rty: předkožka jen dělá svou práci. Ve skutečnosti při neexistující předkožce bude nezdravě suchý žalud a ústí močové trubice. Popraskání kůže je často způsobeno příliš chlórovanými bazény, nevhodným mýdlem, perličkovými koupeli a přílišným množstvím sladké stravy. Toto jsou faktory, které ničí přirozenou rovnováhu pleťových bakterií a je jim třeba se vyhnout, pokud dojde k oné suchosti. Předkožka není tak dlouho přetažitelná, pokud se neobnoví přirozená bakteriální rovnováha.

 

 

      Váš syn má fimózu a musí být obřezán na odstranění tohoto problému.

Fimóza je často používána jako diagnóza, když lékař nechápe, že předkožka dítěte je normálně dlouhá, úzká a přilepená k žaludu, takže nemůže být přetažena. Někteří lékaři předepisují kortikoidní masti na uvolnění, ale u dětí je to zbytečné, protože předkožka u chlapců nemusí být přetažitelná. Hormony v pubertě způsobí samovolně to, čeho se dosahuje pomocí steroidní masti. U dospělých, u nichž přetrvávají obtíže jsou kortikoidní masti vhodná konzervativní léč­ba.

      Předkožka vašeho syna je pevně slepená se žaludem. Musí být amputována.

Přilnavost předkožky k žaludu chrání přírodně nevyvinutý žalud z předčasné expozice. Uvolnění tohoto slepení je normální fysiologický proces a může trvat až 20 let. Na konci puberty je to vše působením hormonů zpravidla dokončeno.
Neexistuje žádný specifický věk, kdy musí být u chlapců předkožka odlepena od žaludu.

Někteří chybující lékaři doporučují, že slepení předkožky a žaludu musí být uměle odděleno, aby chlapec mohl přetahovat předkožku. Tento postup se nazývá synechotomie. Lékař ji provádí tak, že tupou kovovou sondou obkrouží žalud a tím je předkožka od něj odtržena. Tato "léčba" je stejně bolestivá a traumatuizící jako byste tu sondu strčili pod nehet a oddělovali to. Kromě toho nastává krvácení, může dojít k infekci a ke zjizvění žaludu nebo vnitřní předkožky. Rány z tohoto násilného odtržení můžou vést k patologickým srůstům. Neexistuje žádný lékařský důvod pro tento postup, aby byla takto násilněne oddělena předkožka od žaludu. Pokud vám to lékař nabídne, můžete rázně odmítnout slovy: "Dejte mému synovi pokoj!"

      Předkožka vašeho syna je červená, svědivá, zanícená a boloestivá. Má zánět. Musí být odříznuta.

Někdy je špička předkožky červená. Během plenkového období může dostat amoniakální dermatitidu, známou jako opruzenina. Fekální bakterie reagují s močí, vzniká amoniak, který způsobuje opruzeninu a zánět. V případě, že je předkožka amputována, tak se zanítí přímo žalud a ústí močové trubice. Předkožka tu pouze plní svou ochranou funkci.

     Předkožka vašeho syna se zadrhla v zipu. Musí být odříznuta.

Existují velmi vzácné případy, kdy se kůže penisu zachytí v zipu kalhot. To může způsobit zranění a krvácení. Amputovat kvůli tomuto předkožku je holý nesmysl.

     Můj syn si často tahá za svou předkožku. Měl by být obřezán.

(Tento nesmyslný názor jsem často četl v diskuzích od českých obřízkochtivých matek. Redaktor PNVT)

Mohu vás ujistit, ať jsou obřezaní nebo ne, všichni malí kluci si tahají za jejich penis. To je nejen normální, ale důležité. Intaktní chlapci si tahají za svou předkožku, protože se za ní dá tahat. Obřezaní chlapci si tahají za svůj žalud, protože je to to jediné, za co si mohou tahat. Malí kluci si někdy opravují polohu svého penisu v kalhotách. Oni také někdy uvnitř předkožky zkoumají prsty. To je naprosto normální zvědavost a není třeba se toho bát. Je důležité, aby rodiče v takové záležitosti zaujali osvícenou polohu a milující klid, jinak v tomto u svých dětí riskují nezdravé nastavení.

Někdy si bude chlapec tahat za jeho předkožku, protože ho to svědí. Všechny části těla však příležitostně svědí. Dokonce i obřezaný chlapec se občas musí podrbat na svém penisu. Jako se málo strachujete, když se dítě drbe na svém koleni, tak byste se měli i málo strachovat, když se drbe na svém penisu. Pokud jde o svědění vyschlé pokožky, tak se postarejte, aby na to nebylo používáno žádné (ostré) mýdlo. Ošetřujte předkožku stejně, jako kteroukoliv jinou část těla.

 

Pokud byste měli strach, že se jedná o masturbaci, tak si uvědomte, že děti, stejně tak jak prozkoumávají kteroukoliv jinou část těla, prozkoumávají i své genitálie. Dotýkání genitálií dává dětem příjemné pocity a uvolňuje je to. Nejnovější klasické anatomické studie navíc dokázaly, že předkožka je nejcitlivější část penisu vašeho syna. Máte plné právo si gratulovat, že jste svého syna ochránili před chirurgickou amputací, která by mohla připravit vašeho syna o normální sexuální pocity.

 

     Předkožka vašeho syna je příliš dlouhá. Měla by být odříznuta.

Existují velké rozdíly v délce předkožky u malých chlapců. U jednoho je to až téměř polovina délky penisu zatímco u jiného je sotva za žalud. Všechny tyto varianty jsou normální.

    Když byl váš syn kvůli jinému zákroku v celkové anestesii, tak ho navíc k tomu obřezali.

.Většina rodičů netuší, že by jejich dítě mohlo být obřezáno při příležitosti jiného zákroku jako je odstranění mandlí, operace kýly nebo kryptorchismu. Pokud je vaše dítě hospitalizováno z jakéhokoliv důvodu, musíte vždy ve formuláři vyplnit jasný nesouhlas s obřízkou. Pokud by byla provedena, můžete právní cestou zjednat postih.

 

 

      Váš syn trpí infekcí močových cest. Je třeba ho obřezat, aby se to nezopakovalo.

Názor, že předkožka vašeho syna zvyšuje riziko infekce močových cest je diskutabilní, protože nebyla prokázána. Hlavní evropská lékařská sdružení odmítají takové teorie. Lékařské studie naznačují, že infenkce mají spíše vztah k vnitřním defektům, vztah k předkožce nebyl prokázán. Vzhledem k tomu, že infekce močových cest jsou u chlapců velmi vzácné (u dívek jsou šestkrát častější), tak je absurdní hledat vinu v předkožce a jako léčbu požadovat její amputaci. Ty infekce se dají léčit antibiotiky.

 

     Můj syn má cysty pod předkožkou, musí být obřezán

Během období, když nastává pomalý proces oddělení předkožky od žaludu dochází k pouštění kožních buněk, které se shlukují do malých bílých "perel". Nejedná se o cysty. Někteří lékaři považují smegma za infekci i když je to bílé a ne červené, není to zanícené a nebolí to. Časem to zmizí samo. Je to pouze znamením, že probíhá přirozený proces separace předkožky od žaludu.

 

 

      Váš syn rozstřikuje moč. Obřízka to zkoriguje.

Normálně proud moči každého intaktního chlapce vychází otvorem předkožky v čistém svazku. Během růstu penisu může dojít k období, kdy dochází k roztřikováni moči. Z toho mají někdy chlapci velkou radost, jejich matky však vůbec. Pokud váš syn přijde do této fáze, tak ho naučte zatáhnout předkožku alespoň tak dozadu aby se při močení odkrylo ústí močové trubice. Stejně kluk z této fáze rychle vyroste.

      Předkožka vašeho syna při močení tvoří balónek. Musí být obřezán, aby u něho nedošlo k poškození ledvin.

Balonek pří močení je normální dočasný stav. Nezpůsobuje bolest, ale obvykle působí chlapci velkou radost. Baloning je překvapením pouze pro ty rodiče, kteří nemají žádnou zkušenost z touto fází vývoje penisu. Mezi baloningem a poškozením ledvin nebyly zjištěny žádné kolerace. Během rozšíření otvoru předkožky baloning sám zmizí. Nesmí to být ošetřováno.

 

 

      Syn měl parafimózu, aby se to neopakovalo, měl by být obřezán.

Parafimóza je zvláštní stav předkožky, která při přetažení přiškrtí žalud a nejde zpět dopředu. Tato špatná pozice může být opravena, když se tlačí na žalud jako na korek v lahvi. Mohou pomoci i injekce k napíchnutí, aby odešla lymfa. Britští lékaři dosáhli dobrých výsledků zábalem do krystalového cukru. Také ledování je účinné.

 

      Váš syn má BXO a proto musí být obřezán.

Někteří lékaři si pletou fimózu s extrémně vzácným kožním onemocněním, které se nazývá Balantida Xerotica Obliterans nebo též Lichen Sclerosus et Athrophicus (LSA). BXO se může objevit kdekoliv na kůži, ale pokud postihne předkožku, pak otvor předkožky může být tvrdý, bílý, mohou v něm být sklerotické jizvy a pak je předkožku téměř nemožné přetahovat. BXO je nebolestivé, postupem času se však pomalu zhoršuje. Naopak, někdy postupně zmizí sama od sebe. Pro zkušeného dermatologa je to sice nezaměnitelné, platí však zásada, že diagnóza musí být prokázána biopsií. Dobrou zprávou je, že BXO je dobře léčitelná steroidními krémy, laserovým ošetřením nebo dokonce i antibiotiky. Obřízka by měla být zvážena pouze v případě, kdy jiná léčba selhala. Když se tato nemoc vyskytne na stydkých pyscích u žen nebo na žaludu chlapců, tak ty přece nejsou amputovány, proto by ani předkožka intaktních chlapců neměla být amputována unáhleně.

      Váš syn musí být obřezán, protože jako dospělý by jinak neměl orální sex.

Obávám se, že někteří rodiče slyšeli takové báchorky vykládat obřízkuchtivé lékaře. Je to pouze důkaz lékařské nevědomosti, co se týče veliké citlivosti intaktního penisu. Novodobé klasické anatomické studie ukázaly, že vnitřní list předkožky má nejhustší síť nervových zakončení. Má hodně speciálních nervových receptorů. Váš intaktní syn je lépe vybaven přijímat podněty fyzické lásky, než jeho v tomto zmrzačení součastníci. Mýtus, že Američanky upřednostňují obřezaný penis, je něco, co je hloupě zesměšňuje. Je pravda, že Američanky určité generace a z určitého prostředí znají téměř pouze obřezané penisy a sotva intaktní. Tyto předsudky ale musí být chápány jako výsledek masivní obřízkové kampaně z let 1950 a později a ne jako osobní preference a zkušenosti. Myslím si, že zvláště ženy, ale také muži ocení jiné osobní vlastnosti partnera jako je ohleduplnost, laskavost, empatie, vřelost a vstřícnost. Je velmi nepravděpodobné, že by obřízka tyto vlastnosti vylepšila.

      Syn musí být obřezán, aby vypadal jako jeho otec.

Dítě je směs genetického materiálu pocházejícího z jeho otce a matky. Syn nikdy nevypadá totožně jako otec a ani nikdy vypadat nebude. Každé dítě je jedinečná bytost a jako s jedinečnou bytostí se s ním musí počítat. Představa, že by se syn zděsil, když by zjistil, že penis jeho otce vypadá jinak, byla vynalezena rodiči ke zdůvodnění obřezání svých potomků. Tento falešný soucit nemá vůbec žádný lékařský základ.

Nejsou známy žádné zprávy o intaktních chlapcích, kteří by byli naštvaní, že jejich předkožka nebyla amputována, když zjistí, že jejich otec je obřezán. Pokud intaktní synové obřezaných otců vyjadřují svůj názor na toto téma, tak vyjadřují nesmírnou úlevu a vděčnost, že byli ušetřeni této operace. Spíše vyjadřují zármutek nad utrpením, kterým jejich otcové jako děti prošli.

Občas otec vysvětluje, že chce obřezat dítě, protože tak se mezi ním a jeho synem vybuduje pouto. I když je to úžasná věc, že otec chce se svým synem vybudovat pouto, tak obřízkou se nedá tohoto úctyhodného cíle v žádném případě dosáhnout. Pokud toho otec chce dosáhnout, tak je nejlepším prostředkem strávit s chlapcem mnoho šťastných hodin a nechat ho zakoušet svou náklonnost.

 

Je smutné, že mnozí obřezaní otcové na to mají chorobný náhled a tím zdůvodňují, že jejich syn musí být obřezán. Když je dítě v situaci, kdy se obává, že část jeho penisu bude odříznuta, lze to brát jako zneužití rodičovské autority. Když otcové vyžadují, že by též jejich synové měli být obřezáni, myslím, že se tím zoufale snaží ospravedlnit svou vlastní obřízku nebo hledat kompenzaci. Pocity některých otců, když vidí na svých intaktních synech, že jim tato část penisu chybí, může být pro ně tak zničující, že to není jejich osobní chybou.

Otec, který nechá obřezat svého syna svévolně a násilně, těžko získá jeho vděčnost, důvěru nebo lásku ( u nás jsem se z internetu dověděl o pěti případech matek, které ohloupeny určitou propagandou to nechaly udělat svým dvanáctiletým synům) Vím o případech, kdy byl takto zničen vztah syna k otci a změnilo to lásku syna k otci v hněv a hořké nepřátelství. V případech, že otec trpí pohledem na svého intaktního syna, je pro všechny nejlepší, aby se mu dostalo odborné psychologické pomoci, aby mohl překonat svůj problém. Všechny děti si zaslouží co nejbezpečnější a nejvíce milující domov.

Když lékaři pochopí všechny důležité funkce předkožky, také budou schopni vyřešit téměř všechny problémy bez její zbytečné amputace. Uříznutí části těla, zejména nejcitlivější části penisu je krajní opatření, které by mělo být použito pouze v těch nejextrémnějších případech. Jediný legitimní důvod je život akutně ohrožující onemocnění a nezvratné poškození tkání. Ale takové indikace nastávají jen velmi zřídka.

 

Nejlepší rada ohledně péče o intaktní penis je snadná, prostě ho nechat na pokoji. Neporušený penis nevyžaduje žádnou zvláštní péči. Nechme v tomto chlapce, aby se starali sami o sebe. Podle jeho věku se bude rád starat o své tělo vhodným způsobem. Nakonec, je to jeho věc. Držte se zpátky a nemějte o penis svého syna nepodložené obavy. Mějte vždy na paměti, že předkožka je normální, základní a přirozenou součástí mužského těla. V případě, že drtivá většina evropských chlapců může zdravě a klidně vyrůstat se svou předkožkou, může váš syn také. 


( Určité americké nesmysly se totiž šíří k nám a zakořeňují se, jak vidím, i v myšlení některých našich doktorů. Dr Paul Fleiss měl velké zásluhy na tom, že barbarská pavědecká rutinní obřízka v oblasti Los Angeles téměř zcela vymizela. Píšu měl, teprve dnes jsem se při surfování na netu dověděl, že letos 19. července ve věku 80 let náhle zemřel. Byl znám, že byl mimo jiné ošetřovatelem dětí mnoha Holywoodských celebrit, od nichž za to dostával nemalé peníze. Ty využíval k tomu, že léčil zdarma děti z chudých rodin, které si léčbu nemohli dovolit. Paul Fleiss byl Žid. To není tak neobvyklé, intaktivistické hnutí v USA je přímo přecpáno Židy, kteří jsou proti obřízce. Redaktor PNVT)