URČENÍ ŠKOD OBŘÍZKY

     JAK SE URČUJÍ ŠKODY PO OBŘÍZCE U DOSPĚLÉHO ČLOVĚKA?

      "V Německu je po operacích fimózy obřízkou vysoký stupeň nespokojenosti. Chci říci, že z dobrého důvodu. Často je provedena příliš brzy, je těch operací příliš mnoho a jsou příliš radikální."

     "A..... špatně provedená obřízka může způsobit závažné symptomy, které způsobují doživotní problémy u pacienta - například příliš napnutá kůže na těle penisu, přecitlivělost nebo naopak ztráta citlivosti žaludu, suchost, bolest při pohlavním styku, pocit amputace a podobně."

     Dr Martin Lang, předseda Bavorské asociace pro rozvoj dětí a dospívajících.

     Mnozí obřezaní muži si vůbec neuvědomují, že byli obřízkou poškozeni, protože nechápou wie der intakte (nicht-beschnittene) funktioniert jak intaktní (neobřezaní) muži fungují. Mnozí obřezaní muži vůbec nic nevědí o škodách způsobených obřízkou a předpokládají, že zvláštnosti na jejich penisu jsou "normální" nebo "vrozené".

 

               Obsah

      1) nepohyblivá kůže, zjizvení
     2) keratinizace
     3) chybějící frenulum
     4) kožní mosty
     5) rozdíly pigmentace - trikolóra
     6) vroubky na žaludu a jeho chybějící části
     7) jiné škody
 

               Nepohyblivá kůže, zjizvení

      Níže: Tato fotografie znázorňuje nedostatek pohybu kůže během erekce po obřízce. Všimněte si také tmavé obřízkové jizvy, která je na místě, kde byla amputována předkožka.
 
     Tato napnutost a nepřirozená suchost penisu a žaludu vedou u některých mužů a některých jejich partnerek k bolesti, k odřeninám a ke krvácení během pohlavního styku. Trhliny v kůži pak činí příhodné místo jak pro přenos tak pro nákazu pohlavně přenosnými chorobami včetně HIV.
 
     
 
      Níže: Těchto pět fotografií ukazuje, jak se během sexuální aktivity pohybuje kůže intaktního (neobřezaného) penisu.
 
     Rozsah pohybu kůže je označen bodem a je to několik centimetrů tam a zpět.
 
     Všimněte si, jak se pohybuje bod B a jak se konec předkožky rozšiřuje, aby se vytvořil prostor pro průchod žaludu.
 
     Vlhký povrch sliznice předkožky a žaludu je podobný povrchu sliznic vaginy.
 
     Poznámka: U kojenců a malých dětí není obvykle možné ani žádoucí tu předkožku stahovat.
 
     
 
     Zjistěte závažnost své obřízky pomocí pomůcky indexu pokrytí ve třetí části článku  zde.
 
 
 

               Keratinizace

     

                Keratinizace

 
     Žalud je obvykle vnitřní orgán, který je chráněn vnitřní sliznicí předkožky. Bez předkožky je žalud neustále vystaven vnějšímu prostředí (vzduch, oblečení, slunce). V důsledku toho žalud vysychá a jeho pleť vytvoří několik dalších vrstev pokožky. Porovnejte suchý popraskaný vzhled žaludu po obřízce na fotografii vlevo s vlhkou slizniční špičkou žaludu intaktního penisu na fotografii vpravo. Nepřirozená suchost penisu po obřízce může vést k oděrům a krvácení během sexu, zatímco vlkost intaktního penisu způsobuje, že je sex mnohem příjemnější, zejména při pronikání. U žen s obřezaným partnerem může nastat problém "vaginální suchosti" během sexu, který je často způsoben nepřirozenou suchostí po obřízce penisu.
 
                                   
     obřezaný penis                               intaktní penis
 
     Obřízka nejen odstraňuje tkáň bohatou na nervová zakončení ale též 50% kůže penisu, na které jsou ta nejcitlivější nervová zakončení. Holý žalud je při tom také navíc zkeratinizován, což ještě více snižuje sexuální citlivost. Mnozí obřezaní muži v Awakeningsově studii hlásili, že je znecitlivění po obřízce donutilo, aby vzdali nebo vynechali jemnější zábavu při předehře a okamžitě začli s vlastním pohlavním stykem, z čehož měli silnější stimulaci. Často při sexuálním styku bušili a potřebovali extrémně násilné, mnohdy i bolestivé impulzy, aby byli dostatečně stimulováni, aby měli potěšení a také, aby vůbec dosáhli orgasmu. Jiní muži uvedli, že se často potřebují uchylovat k praktikám, které jim poskytují silnější stimulaci než vlastní pohlavní styk - například orální sex, anální sex nebo masturbace a že se snaží kompenzovat sníženou kvalitu sexuálních zkušeností množstvím a tak že mají nutkavé sexuální chování, které je vede k promiskuitě.
 
     Ta keratinizace je důsledkem obřízky. Může se též vyskytnout u intaktních mužů, kteří mají velmi krátkou předkožku, takže mají žalud neustále obnažený nebo u těch mužů, kteří nosí své předkožky trvale stažené vzadu. Představte si, jak odlišná by byla sexuální zkušenost ženy, které by byla odstraněna klitoriální kapucka - ženská předkožka a malé stydké pysky. Trvalé obnažení zaludu klitorisu by se účinkem vnějšího prostředí přiblížilo účinkům mužské obřízky.
 
     Poznámka: Nechirurgické metody obnovení předkožky pomohly mužům znovu získat mobilitu kůže a částečně zvrátit účinky keratinizace. Zde najdete  sie ausführliche Informationen zur Vorhautwiederherstellung auf Deutsch. podrobné informace o obnově předkožky v němčině.
 
 
 

               Chybějící frenulum

      Frenulum - uzdička je tkáňová páska, která spojuje předkožku se žaludem, podobně jako uzdička pod jazykem nebo horním rtem. Frenulum penisu má obrovskou nervovou hustotu a bylo popsáno jako mužský bod G - extrémně erotogenně citlivá část penisu. Na fotografii vlevo je obřezaný penis bez frenula, vpravo je intaktní penis se staženou předkožkou a intaktním frenulem.
 
                                           
 
 
 

               Kožní mosty

      Kožní most je tkáň, která nepřirozeně spojuje žalud s tělem penisu. Během erekce a sexuální aktivity mohou tyto kožní mosty vyvolávat a způsobovat bolest. Muž může mít jeden nebo více kožních mostů různé délky a šířky. Některé z nich se těsně opírají o povrch penisu, zatímco jiné tvoří takový oblouk kůže, že pod něj může být vložena tužka. Kožní mosty jsou komplikacemi obřízky v kojeneckém a dětském věku a vůbec se nevyskytují u obřízky dospělých. Je to proto, že při obřízce kojence nebo menšího chlapce je nutné násilně oddělit předkožku od žaludu. Pokud je chlapec obřezán před tím, než se jeho předkožka přirozeně oddělí od svého žaludu, tak to vede k odtrženinám a odřeninám, které mohou srůst s právě tak poškozenými okraji předkožky. Takto srůstem propojená tkáň pak vytváří efekt kožního mostu.
 
                                       
 
 
 

               Rozdíly v pigmentaci - trikolóra

     
 
     Pigmentace peritoneální tkáně penisu se obvykle liší od pigmentace sliznice žaludu a předkožky. U intaktního penisu je vidět pouze vnější tkáň penisu a vnější předkožka. Pigmentace celé tkáně tak je stejnoměrná. Pouze tehdy, když je předkožka odstraněna a žalud je obnažen, tak je vidět rozdíl v pigmentaci. U obřezaného penisu je jakýkoliv rozdíl v pogmentaci mezi tělem penisu, zbytkem vnitřní předkožky a pleti žaludu neustále trvale viditelný a vytváří tak dojem trikolóry. Tento silný barevný kontrast může být příčinou nadměrné stydlivosti a sníženého sebevědomí některých obřezaných mužů.
 
 
 

            Vroubky - chybějící části žaludu

      
 
      Oddělení předkožky od žaludu přirozeně nastává mezi porodem a věkem osmnácti let a proto je nutné , aby byla při obřízce ta předkožka odtržena od žaludu. Obřízka kojenců nebo malých dětí vždy vyžaduje, aby tyto struktury byly od sebe násilně odděleny, zvláště ty části, které jsou velmi pevně spojeny se žaludem. Ty vroubky mohou zůsobit některá zařízení pro obřízku, která se běžně používají v USA a při tom může rovněž dojít ke ztrátě části žaludu.
 
 
 

               Další škody způsobené obřízkou zahrnují:

     

 maetus stenóza

 
     U neporušeného penisu je normálním otvorem močové trubice dlouhá štěrbina. Když je ochranná předkožka z penisu chlapce ostraněna, tak mohou být močové mechanismy zaníceny močí, stolicí a třením kůže v plenách. Ulcerace může vést až ke stenóze - zúžení maetusu - otvoru močové trubice. Pokud je ta stenóza závažná a brání v močení, tak musí být chlapec podroben masootomii - chirurgické resekci močového měchýře.
 

     ohyb/zakřivení penisu

 
     Nepravidelné odstranění tkáně během obřízky může způsobit, že je pak kůže na jedné straně více napnutější než na straně druhé. Výsledkem je pak ohyb  zakřivení penisu. To zakřivení může být také vrozené nebo může být důsledkem onemocnění - peyronie.
 
     

 cáry kůže

 
     Jde o odřezky předkožky, které po obřízce zůstaly a volně visí.
 

     krvácení, infekce, amputace penisu, sexuální transformace, smrt

 
     a jiné formy poškození.
 
     Pokud chcete vidět další fotografie dramatických ale častých poškození obřízkou tak se podívejte na https://www.circumstitions.com/Botched1.htmlhttps://www.circumstitions.com/Botched1.html